Friday, October 14, 2022

DEKO glasvægge og -døre pryder gangene på nyt museum i Budapest

Ungarns hovedstad, Budapest, har i mange år været kendt som en af Europas kulturhovedstæder. En opfattelse, som kun bliver forstærket, hvis man går en tur i en af hovedstadens parker. Her ligger det splinternye etnografiske museum.

Bygningen, som åbnede den 23. maj 2022, er kronjuvelen på et større byprojekt, der involverer fire andre bygninger med uddannelsesmæssige formål. På museet finder man adskillige etnografiske objekter, som viser Ungarns historie. Ud over kollektionen fra hjemlandet er der også udstillinger med fokus på Asien, Afrika og Sydamerika.

Den bueformede bygning kunne ved første øjekast forveksles med en skateboardrampe. Men den hurtige iagttager lægger mærke til en bygning med høje glasfacader – og et tag, hvor der er plantet græs og andet flora, der skal fungere som en grøn oase.

Til projektet har DEKO leveret DEKO FG fuldglasvægge og -døre.

DEKO FG væggens kendetegn består af et enkelt lag glas, gennemsigtighed, minimalistiske rammer og næsten rent glas – karakteristika, som passer ind i en museumsbygning, hvor fokusset ligger på det indvendige bag glasvæggene, så gæsterne kan nyde museumsgenstandene.

Overalt på museet finder man glasvægge i forskellige størrelser, som passer til den bueformede bygning, som starter i den høje ende, går under jorden og slutter i den høje ende igen. Glasvægsløsningerne er blevet monteret af DEKOs mangeårige samarbejdspartner, GMB Solutions, som også har hovedsæde i Budapest.

UNIKT PROJEKT

Ifølge Péter Gál, adm. direktør i GMB Solutions, var der ikke meget tvivl om, at DEKOs glasløsninger skulle pryde væggene på det nye museum i den centraleuropæiske kulturhovedstad.

”Vi har arbejdet med DEKO i 20 år. Vi anbefalede DEKO FG, fordi alle de tekniske detaljer passede ind i arkitekturen. Formen på glasset er ret imponerende, og jeg synes, det var et godt valg. Arkitekten var meget glad for DEKO, og jeg tror, alle er tilfredse,” fortæller han.

Men selvom Péter Gál ser projektet i et positivt lys, tilføjer han, at det er første gang, GMB Solutions har monteret glasvægsløsninger i et museumsbyggeri.

”Det unikke ved projektet har været, at vi primært arbejder med kontorbygninger. Så for os var det helt nyt at arbejde med museer,” siger han og fortsætter:

”Det er lidt mere udfordrende end kontorbygninger, men resultatet var en succes. Dog skal man stadig tænke lidt anderledes med denne slags bygninger,” udtaler han.

STOR INTERNATIONAL PRIS

Det bueformerede og spektakulære byggeri, som er tegnet af Napur Architects, har allerede mundet ud i adskillige fornemme priser. Blandt andet vandt bygningen prisen ”World’s Best Architecture” ved prisoverrækkelsen International Property Awards i 2021. En årlig prisoverrækkelse i London, der hylder alle former for arkitektur.

Om os

Nyheder